Catering dla firm aktualnie cieszy się sporą popularnością, w szczególności dotyczy to dużych firm z większych miast. Jest to uwarunkowane przede wszystkim prestiżem konkretnej firmy, troszczeniem się o pracowników, ale też chęcią ich wsparcia. Dzięki takim rozwiązaniom pracodawca zyskuje przychylność swoich pracowników.
Posiłek w firmie – jakie ma zalety?
Catering dla firm trzeba zapewnić pracownikom w przypadku szczególnie ciężkich warunków zatrudnienia. Mowa o pracach w wysokich i niskich temperaturach, tych, które wymagają nadmiernego wysiłku fizycznego czy obciążonych ogromnym wydatkiem energetycznym. Posiłki są przekazywane także osobom pracującym na zewnątrz między jesienią, a wiosną. Oczywiście posiłki warto dostarczać pracownikom nie tylko wtedy, kiedy ich warunki pracy są wymagające.
Zdrowy posiłek to doskonałe źródło energii, co przekłada się na większe zaangażowanie w pracę, przeciwdziała problemom z koncentracją i zapobiega nerwowości. Osoby pracujące w firmie nie są zmuszone wychodzić z pracy w celu kupna obiadu, więc poświęcają więcej czasu obowiązkom w pracy. Catering dla firm to możliwość pozostania w pracy, odpoczynku i relaksu w towarzystwie współpracowników zamiast poszukiwań dobrego miejsca na przerwę obiadową.
Catering dla pracowników Wpływ cateringu pracowniczego na relacje z pracodawcą
Właściciel firmy kupujący jedzenie zatrudnianym osobom cieszy się dobrą opinią, natomiast zatrudnieni zyskują dzięki temu dużo lepszą motywację do pracy. Dla zatrudnionych firmy jest to oznaką tego, że osoba ich zatrudniająca troszczy się o nich i o zaspokojenie ich potrzeb, a to w efektywny sposób zachęca ich do pracy nad rozwojem firmy.
Możliwość wspólnego spożywania posiłków jest również doskonałą metodą na to, żeby poznawać się wzajemnie.
Catering firmowy sprawia, że pracownicy mogą zaoszczędzić wiele pieniędzy i czasu. Dzięki możliwości zjedzenia w miejscu pracy, nie muszą zaprzątać sobie głowy kupowaniem czy też wcześniejszym przygotowaniem jedzenia. Za to na konto pracodawcy trafia 190 złotychdotacji na poczet cateringu w firmie i jest to suma, od której nie trzeba opłacać składek ZUS.